Kontaktirajte nas
Natrag na blog

11 znakova da će poduzeće završiti u financijskim poteškoćama

11 znakova da će poduzeće završiti u financijskim poteškoćama

Veliki broj poduzeća, na žalost, ne uspijeva preživjeti tržišnu utakmicu te propadaju. Razlozi zbog kojih poduzeća propadaju su mnogobrojni, ali često su upozorenja da je nešto krenulo krivim putem prisutna duže vrijeme.

Jedanaest ključnih znakova da će poslovanje završiti u financijskim problemima.

1. Neuravnotežen novčani tok

Uravnoteženi novčani tok, gdje dolazi dovoljno novca da pokrije troškove poslovanja, ključno je za održavanje poslovanja. Međutim, tok može biti neuravnotežen, osobito u malim poduzećima. Klijent koji ne plaća na vrijeme može utjecati na vaš novčani tok, kao što to može učiniti i prerano širenje ili pretjerano trošenje. Pravilno upravljanje novčanim tokom je najvažnija stvar koju možete učiniti za svoje poslovanje.

Negativan novčani tok je prihvatljiv u kratkom roku, dok se osnovna djelatnost ne ustali ili nakon velikog širenja. Ali bez pozitivnog novčanog toka, dugoročno poduzeće ne može platiti svoje troškove i stoga ne može opstati. Ako vaš odjel za financije odgodi plaćanje računa ili se plaće ne isplaćuju iz redovnog poslovanja, to bi mogao biti znak neuravnoteženog novčanog toka.

2. Imate previše zaliha

Vaš posao možda trenutno savršeno funkcionira, ali ako imate previše zaliha, problemi bi mogli biti „tik iza ugla“. Ulaganje previše kapitala u zalihe moglo bi vas ostaviti bez novca koji trebate za redovno poslovanje.

3. Niska prodaja

Da bi poduzeće uspjelo treba ostvariti prodaju. Ako je prodaja naglo pala, očekujte probleme. Otkrijte što je pošlo krivim putem. Jeste li predstavili novi proizvod tržištu? Oglašavate li se prema potencijalnim kupcima? Gradite li odnos s klijentima? Što god bio razlog padu prodaje, imate ograničeno vrijeme da to popravite.

4. Previše se oslanjate na manji broj klijenata

Kada neko poduzeće posluje zdravo, u poslovnim knjigama će imati nekoliko klijenata sa stalnim priljevima. Poduzeća u manje zdravom položaju mogu se oslanjati na manji broj klijenata, a ako netko od njih promijeni dobavljača ili prestane biti redovit izvor prihoda, učinci će imati štetan utjecaj na poslovanje.

5. Nedostaju podaci o upravljanju

Vrlo je teško donijeti važne odluke o budućnosti vašeg poduzeća ili prepoznati određene probleme bez točnih i pravovremenih podataka o upravljanju i računovodstvu.

To ozbiljno ograničava vaše razumijevanje situacija koje se mogu pojaviti i smanjuje vašu sposobnost da se učinkovito nosite s njima. Menadžerski izvještaji kao što su prognoze novčanog toka, prognoze prodaje i izvještaji o dužnicima samo su neki primjeri informacija kojima biste trebali moći pristupiti.

6. Previše se bavite problemima

Ako svoj radi dan provodite prelazeći s jednog problema na drugi, umjesto da se usredotočite na širu sliku vođenja vašeg poslovanja, onda su vjerojatno nastupili ozbiljni problemi.

poduzeća

7. Previše ste diversificirali vaše poslovanje

Poduzeća često diversificiraju svoje proizvode i usluge kako bi rasla, ali ako se previše odmaknete od vaše osnovne djelatnosti to će vam često povećati troškove, otvoriti novu konkurenciju i uzrokovati gubitke. Prekomjerno raznolik portfelj može biti znak problematičnog posla koji očajnički traži nove izvore prihoda. Zato obratite pozornost jeste li se previše udaljili od vaše osnovne djelatnosti.

8. Pritisak vjerovnika raste

Najbolji način da izbjegnete pritisak vjerovnik je platiti svoje obveze na vrijeme. Ako vaši troškovi nadmašuju vaš prihod, u iskušenju ste da odložite račune za plaćanje. Ali to je siguran način da narušite skladne odnose s vjerovnicima koji će vas „progoniti“ dok se dugovi ne podmire. Vjerovnici mogu pribjeći čak i pravnim postupcima u pokušaju da naplate svoja potraživanja, a vi biste se mogli suočiti s ovrhom.

9. Uvijek se refinancirate

Samo refinanciranje nije znak financijske nevolje; može se koristiti i za snižavanje financijskog opterećenja. Jedno refinanciranje nije neprihvatljivo, ali poduzeće mora biti u mogućnosti platiti ratu kredita. Ako se refinanciranje događa često, to bi mogao biti znak dubljih financijskih problema, a zajmodavci će postati oprezni prema poduzećima koja se neprestano refinanciraju, što kasnije može dovesti do dodatnih financijskih problema.

10. Pitanja u vezi sa zaposlenicima

Zaposlenici vašeg poduzeća jedna su od najvažnijih komponenti vašeg poslovanja, a zadovoljstvo zaposlenika često je u korelaciji sa zdravljem vašeg poduzeća. Jedan od najočitijih znakova financijskih problema povezanih sa zaposlenicima su otpuštanja i smanjenja primanja zaposlenih, bonusa ili zamrzavanje plaća.

Poduzeće bi također moglo promijeniti ugovore zaposlenicima, smanjiti sate ili natjerati zaposlenike da rade više za isti novac. To dovodi do zaoštravanja odnosa sa zaposlenicima, a moglo bi dovesti do loše radne atmosfere.

Smanjenje beneficija uz povećanje očekivanja zaposlenika vjerojatno će dovesti do loše atmosfere i pada zadovoljstva poslom. Ured se tada više bavi problemima i produktivnost opada. Zaposlenici mogu zbog promjene atmosfere početi odlaziti u većem broju. Tada se poduzeće suočava s troškovima pronalaska novih zaposlenika i njihovom obukom.

11. Vaši klijenti su primijetili

Klijenti vrlo dobro primjećuju kad se stvari promijene, a ako smatraju da dobivaju manje dok plaćaju isti novac, vjerojatno je da neće ostati mirni. Ako su vaši zaposlenici nezadovoljni, cijene iznenada rastu ili se smanjuju beneficije, glasine mogu početi kružiti, klijenti se mogu početi pitati imate li poteškoća u poslovanju.

Ni jedno poduzeće, ma koliko veliko ili malo bilo, nije imuno na financijske probleme. Iako ovi znakovi sami po sebi ne ukazuju na poteškoće, ako se počnu pojavljivati ​​u tandemu jedan s drugim, to bi mogao biti znak da stvari nisu u redu i da je vrijeme da počnete razmišljati o opcijama koje će vam omogućiti da nastavite uredno poslovati.

Ako se vaše poduzeće nalazi pred poslovnim izazovima, kontaktirajte nas i brzo ćemo biti uz vas.