Kontaktirajte nas
Natrag na blog

6 savjeta za uspješne osobne financije za početak nove godine

6 savjeta za uspješne osobne financije za početak nove godine

Za uspješno upravljanje osobnim financijama potrebno je mijenjanje navika i davno prihvaćenih načina razmišljanja. To se može činiti kao izazov, ali krajnji rezultat je vrijedan toga. Obrasci upravljanja osobnim financijama se preslikavaju na upravljanje financijama vašeg poduzeća. Tako da uspjeh na poslovnom planu proizlazi iz pametnog upravljanja osobnim financijama. Primjenjujući navike koje koriste mnogi najuspješniji poduzetnici, možete drastično poboljšati svoju financijsku situaciju. Donosimo neke od njih:

1. Postavite ciljeve

Baš kao što postavljate ciljeve za svoj poslovni uspjeh, tako postavite i određene financijske ciljeve. To može biti zaraditi određeni iznos u roku od godine dana ili potrošiti ispod određenog iznosa. Postavite cilj koji će osigurati vašu financijsku stabilnost i uspjeh vašeg poslovanja. Sastavljajući popis financijskih ciljeva i pregledavajući ih s vremena na vrijeme dobiti ćete jasan smjer u vezi s aktivnostima koje trebate poduzeti ka ostvarivanju tih ciljeva.

2. Osmislite akcijski plan za trošenje i uštedu

Kada znate koje ciljeve želite ostvariti, potrebno je osmisliti akcijski plan. Ne imati plan potrošnje i štednje znači da ne znamo kamo odlazi naš novac. Imati plan znači unaprijed planirati kako ćete potrošiti i uštedjeti novac, a zatim pratiti troškove i priljeve. Plan potrošnje daje vam kontrolu. Vaš plan će jasno pokazati koliko priljeva ostvarujete, na što trošite novac i na kojim stvarima možete uštedjeti kako biste došli do dodatnog novca. Kada spoznate svoje navike trošenja postaje puno lakše kontrolirati ih i pridonositi postavljenim ciljevima štednje.

osobne financije savjeti

3. Imajte strategiju otplate duga

Jasno je da dug generira dodatne troškove u obliku kamata koje za njega plaćamo i zbog toga nam je u interesu da ga što prije otplatimo. Ipak, nije svaki dug loš.

Loš dug je samo onaj koji se stječe kupnjom nečega što će izgubiti na vrijednosti i generirati nula prihoda. To su npr. dugovi na kreditnim karticama ili kupnja automobila na kredit.

S druge strane dobar dug je onaj koji će vam u budućnosti financijski koristiti. To je kredit za rješavanje stambenog pitanja, studentski kredit ili poslovni kredit za vaš biznis.

Kod odabira strategije za otplatu duga pokušajte razbiti svoje ciljeve u manje korake. Na primjer, za početak možete pokušati otplatiti 15% svojih dugovanja na kreditnoj kartici.

4. Ostvarite više tokova prihoda

Vjerojatno ste primijetili da većina poduzetnika ima nekoliko izvora prihoda. To mogu biti različiti poslovi kojima se paralelno bave, prihodi od investicija ili kapitalnog dobitka. Kreiranjem višestrukih prihoda ti poduzetnici umanjuju svoj financijski rizik. Budući da novac dolazi iz više izvora, poduzetnici mogu biti sigurni da novac nikada ne prestaje pritjecati.

5. Investirajte

Ulaganje je jedan od najboljih načina za povećanje imovine, ali puno ljudi se drži podalje od toga jer se plaše gubitka novca. Dakle, umjesto da investiraju, svoj novac čuvaju na štednom računu. Dobro je imati nešto novca na štednom računu za hitne slučajeve, ali istina je da novac na štednom računu s vremenom gubi na vrijednosti. Kamatne stope na štednju su niže od godišnje stope inflacije i zbog toga će svake godine novac koji imate na štednom računu imati sve manju i manju kupovnu moć.

Dakle, u što možete uložiti da biste izbjegli efekt inflacije? Nekretnine, indeks fondovi, dionice, obveznice…

Čak i ako ste u mogućnosti uložiti samo mali iznos svog novca, svakako to učinite. Ta mala količina može s vremenom zaista postati značajna.

6. Pratite svoj novac, investicije

Sada kada ste odvojili vrijeme da naučite upravljati novcem, važno je da postavite jednostavan način za praćenje svog novca. Fokusirajući se samo na troškove, a da pri tome ne evidentiramo prihode mogli bismo se dovesti u situaciju da smanjimo troškove a ne povećamo prihode. Vaši prihodi, investicije, dugovanja, imovina, potrošnja… sve su to kategorije koje trebate pratiti. Uvijek biste trebali znati kako stojite.

Mi vam želimo da iz godine u godinu pokazatelji budu zadovoljavajući i da vam se zacrtani ciljevi ostvare.