Kontaktirajte nas
Natrag na blog

HAMAG BICRO ZAJAM – Kad gosti dođu, sve mora biti spremno!

HAMAG BICRO ZAJAM – Kad gosti dođu, sve mora biti spremno!

Kad razmišljamo o ulaganju u turističke kapacitete obično se susrećemo s nedoumicom želimo li proći dug i težak put do financiranja svog projekta. Ipak, put do financijskih sredstava ne mora biti niti dug niti naporan.

Bez obzira želite li proširiti svoju turističku ponudu, smještajne kapacitete, izgraditi hotel ili samo uložiti u interijer vašeg hotela, restorana ili apartmana susrest ćete se s pitanjem financiranja vaše investicije. Moguće je da ćete se odlučiti financirati svoj projekt iz vlastitih sredstava, ali to ne mora nužno biti optimalan izbor. Postoje različiti izvori financiranja koji zadovoljavaju različite potrebe. Krediti, zajmovi, dopuštena prekoračenja, EU fondovi, samo su neki od njih.

No, prije same odluke o izboru izvora financiranja, trebat ćete procijeniti je li vaša investicija opravdana, što vas čeka na putu ulaganja – koje ćete izvore financiranja koristiti i kako ćete na kraju vratiti investiciju. 

U nastavku donosimo iskustva naših klijenta Kampa Rehut s Murtera i Cocktail bara iz Ogulina o njihovim iskustvima tijekom ishođenja financiranja.

Zbog krivog knjiženja, banka nas je odbila – Ena Jajaš, direktorica Kampa Rehut s Murtera

Ena Jajaš poručuje kako su, kao i većina turističkih smještajnih kapaciteta, financiranje izgradnje kampa realizirali putem poslovne banke.

No kada se pojavila potreba za proširenjem kapaciteta samog kampa, tadašnja banka odbila je naš zahtjev za dodatnim financiranjem. Razlog zašto je banka odbila financirati projekt proširenja kampa je bio u krivom knjiženju. Naravno, tada nismo bili svjesni da su naše investicije krivo knjižene. Naime, tadašnje računovodstvo je većinu ulaganja knjižilo u troškove čime su neadekvatno prikazali profitabilnost našeg poslovanja. Zbog toga je banka odbila drugi val financiranja, jer su naše poslovne knjige odražavale nepovoljne financijske pokazatelje.” 

Ena Jajaš
Kamp Rehut na Murteru

U tom trenutku iz Kamap Rehut se obratio nama za pomoć.

Napravili smo analizu, utvrdili u čemu je bio problem, posložili financijske pokazatelje i izradili novi plan. Otvorili smo im vrata druge banke koja je refinancirala postojeći kredit i odobrila novi val financiranja. Novi kredit bio je povoljniji od prethodnog utoliko što je imao nižu kamatnu stopu i duži rok otplate. Baš onako kako odgovara poslovanju kampa i očekivanim rokovima povrata investicije.

Htjeli smo biti sigurni da će naš projekt brzo zaživjeti – Gordana Petrušić, vlasnica Cocktail bara iz Ogulina

Danas su na hrvatskom tržištu na raspolaganju brojni izvori financiranja, a financijski stručnjaci ističu kako je novac jeftiniji nego ikada prije. No, da bi se došlo do zadnjeg koraka i financiranja projekta, potrebno je dobro pripremiti poslovni plan i cijelu dokumentaciju, a  ovo je posao koji iziskuje puno vremena i stručnog znanja. Poglavito je važno dobro pripremiti poslovni plan, jer je upravo kvalitetan i realan poslovni plan ključ uspjeha. 

Gospođa Gordana Petrušić, vlasnica Cocktail bara iz Ogulina htjela je proširiti svoje poslovanje. Naime, namjera im je bila u prvoj fazi preurediti kafić, a u drugoj fazi urediti vanjsku terasu i dječje igralište, koje se nalazi u sklopu ugostiteljskog objekta. 

“Za sve to bilo nam je potrebno optimalno financiranje. Nismo htjeli gubiti vrijeme u postupku ishođenja zajma već smo cjelokupnu brigu povjerili stručnjacima za to područje, koji su posao odradili brzo tako da smo sredstava dobili u maksimalno kratkom roku i mogli smo brzo započeti s radovima. Htjeli smo biti sigurni da će naš projekt brzo zaživjeti.”

Gordana Petrušić
interijer Cocktail bara
Cocktail bar iz Ogulina

Kao izvore financiranja za uređenje ugostiteljskog objekta koristili su mikro zajam koji odobrava HAMAG BICRO.

„Htjeli smo da se projekt brzo završi i da možemo nastaviti s radom. Željeli smo izbjeći scenarij gdje banka mjesecima šalje poslovni plan na dorade i brojna pitanja bankara na koja nemamo spremne odgovore. U konačnici htjeli smo biti sigurni da ćemo ostvariti optimalno financiranje, nešto što će biti povoljno za nas. Liberfin je preuzeo kompletnu brigu oko ishođenja kredita, od predaje zahtjeva preko izrade poslovnog plana do isplate sredstava na naš račun. Uz najpovoljnije kamate dobili smo i mogućnost da s otplatom zajma započnemo tek nakon 12 mjeseci. Što nam je bilo dovoljno da završimo s uređenjem i uhodamo posao.”

Gordana Petrušić

HAMAG BICRO ZAJAM

Ako razmišljate o uređenju ili opremanju poslovnog prostora, sada je pravo vrijeme da to učinite. Trenutno su na raspolaganju povoljni uvjeti financiranja preko HAMAG BICRO-a za uređenje i opremanje poslovnog prostora:

  • Uz kamatnu stopu od 0,5% do 1,5%
  • Bez naknade za obradu zahtjeva
  • Poček u otplati do 12 mjeseci
  • Otplata do 10 godina
  • Iznos: do 50.000 eura, bez učešća 

Ostvarite financiranje danas, a s otplatom započnite nakon 12 mjeseci!

Ako se vaše poduzeće nalazi pred novim izazovima, kontaktirajte nas i brzo ćemo biti uz vas.