Kontaktirajte nas
Natrag na blog

Kako izbjeći stres pred godišnji obračun poreza na dobit

Kako izbjeći stres pred godišnji obračun poreza na dobit

Iz godine u godinu poduzetnici muku muče s poslovnim knjigama i smišljaju načine kako da ne plate previše poreza. Pripremaju poslovni knjige, a često su te knjige pune pogrešaka i netočnih informacija. Prečesto mala poduzeća skrivaju račune u ladicama ili ostavljaju da računi zaprimljeni putem emaila potonu na dno poštanskog sandučića, bez obzira koliko su važni za poslovanje. Kako bi se izbjegle glavobolje koje obično dolaze svake godine u isto vrijeme, poduzetnici koji razmišljaju unaprijed trebali bi biti proaktivni u svom postupanju.

Iako je krajnji rok za predaju završnog računa, odnosno prijavu poreza na dobit do 30. travnja iduće godine, pripreme za završne račune trebale bi trajati cijelu godinu, tj. kvalitetan završni obračun je moguć ako se poslovanje uredno prati cijelu godinu.

Priprema završnog računa nije jednostavan postupak, a neki poduzetnici naviknuti su da se ove radnje obavljaju u mjesecu predaje završnog računa, što često izaziva stres kod poduzetnika i računovodstvenog servisa, zbog velike vjerojatnosti pogreške i s jedinim ciljem: da se obračun završi i preda u roku.

Ako se žele maksimalno iskoristiti svi podaci prikupljeni od stane računovodstva, dobro je već početkom godine planirati a zatim i pratiti tokom cijele godine rezultate poslovanja kako krajem godine ne bi bilo iznenađenja.

Završni obračun računovodstvo

Kako tome doskočiti?

Vođenje financijskih evidencija zna biti naporno, ali kad odlažete ove poslove tjedni se brzo mogu pretvoriti u mjesece i prije nego trepnete doći će kraj godine a vi ćete gledati hrpu “papira” pitajući se od kud da krenete.

Kako biste to izbjegli ponašajte se kao da se svaki mjesec rade završni obračuni.

Odlučite pratiti svoje financijske transakcije na dnevnoj, tjednoj ili mjesečnoj bazi – ovisno o tome što vaša djelatnost zahtijeva.

Osnažite svog računovođu

Računovođe nisu čudotvorci. Ako vaši „papiri“ nisu ažurirani kako treba, to ograničava načine na koje vam mogu pomoći kada je vrijeme za završni obračun. Ali, ako su vaše poslovne knjige točne i ako su vaši prihodi i rashodi pravilno kategorizirani, vaš računovođa će lako uočiti prilike za smanjenje oporezivog dohotka.

Dobar računovođa osigurati će vam jednostavan završni obračun ako na vrijeme i ažurno dostavljate sve promjene na knjiženje tijekom cijele godine.

Budite svjesni svojih ograničenja

Kao vlasnik firme, sigurno ste najbolja osoba za rješavanje tekućih problema vašeg poslovanja, sigurno ste ekspert za svoje područje i odlično osmišljavate nove proizvode ili ponude za svoje proizvode. Ali to ne mora značiti da ste i najbolja osoba  koja bi mogla pratiti financije vaše firme.

Pokušaj da u svom poduzeću držite baš sve konce u rukama odvlači vam fokus od temeljnih aspekata vašeg poslovanja i vaših glavnih snaga. Ako razmislite i objektivno sagledate svoju ulogu, vjerojatno će vam biti bolje da svoje financije prepustite outsourcingu.

Mnogi poduzetnici nerado se odreknu tih dužnosti jer smatraju da je jeftinije obavljati sve samostalno. No vama, kao vlasniku firme, vrijeme je dragocjeno i puno je bolje iskoristiti ga u obavljanju svoje osnovne djelatnosti.

Uvijek znajte kako stojite

Najgore što možete učiniti za svoj posao je čekati kraj godine i poreznu prijavu kako biste vidjeli kako stoji vaše poslovanje. Što ako vam se ne svidi to što ćete vidjeti? U tom je trenutku prekasno za provođenje promjena, a u nekim slučajevima štetu koja je već učinjena teško je ispraviti. Vaši financijski pokazatelji mogu vam uvijek dati informaciju o zdravlju vašeg poslovanja, ali ne ako su izgubljeni u hrpi na vašem stolu.

Kad se vaša dokumentacija dobro ažurira, vaše poslovne knjige mogu biti moćan poslovni alat koji vam pomaže u donošenju  pametnih odluka.

Ne čekajte  zadnji trenutak. Razmislite već danas o pripremama za završni obračun i dočekajte ga spremniji nego ikada, a rezultati će vas oduševiti.

Ako se vaše poduzeće nalazi pred poslovnim izazovima, kontaktirajte nas i brzo ćemo biti uz vas.