Kontaktirajte nas
Natrag na blog

Promjena računovodstva – Kada je pravo vrijeme?

Promjena računovodstva – Kada je pravo vrijeme?

Promjena računovodstva jedna je od najčešćih dilema poduzetika. Danas postoje različiti računovodstveni servisi, od onih koji samo provode knjiženja do onih koji se ponašaju kao pravi poslovni partneri te se trude olakšati vam poslovanje. Bez obzira kako bilo, računovodstvo igra ključnu ulogu u funkcioniranju i profitabilnosti vašeg poduzeća. Zbog toga ovu funkciju nikada ne bismo smjeli shvatiti olako.

Kada treba razmisliti o promjeni računovođe?

Ako ne vjerujete da dobivate vrijednost za novac od svog računovođe, možda je vrijeme da pronađete novog. Razlozi zbog kojih biste mogli razmisliti o promjeni računovođe su:

 • Niste zadovoljni razinom usluge
 • Primijetili ste nepravilnosti u radu
 • Niste zadovoljni izvještajima koje primate ili ih možda niti ne primate
 • Događaju se greške na koje se ne reagira na vrijeme
 • Loša komunikacija
 • Vaš računovođa nije proaktivan u pronalaženju mogućnosti za uštedu poreza
 • Vaš vam je računovođa dao loš savjet
 • Vaš računovođa ne poznaje dobro zakone i propise
 • Vaš računovođa je nedostupan za rješavanje hitnih problema
 • Vaše poduzeće je naraslo, a vaš računovođa to ne može slijediti.

Pojedinci se često odupiru promjeni računovodstvenog servisa smatrajući da je to kompliciran proces pa ostaju kod istog računovođe iako nisu zadovoljni. No to zaista ne mora biti tako. Potrebno je samo slijediti određene korake i proces može biti okončan na lak način, a rezultati mogu vašoj kompaniji priskrbiti prosperitet i rast. Ako pravilno vodite svoje poslovanje, svakako bi proces mijenjanja računovođe trebao biti jednostavan od početka do kraja.

mlada osoba sjedi i gleda u prazni monitor. na stolu je hrpa razbacanih, zgužvanih papira
Promjene ne bi trebalo odgađati

Promjena računovodstva – stvari koje treba razmotriti prije promjene

Ako namjeravate promijeniti računovođu, prva stvar koju trebate učiniti je provjeriti pojedinosti vašeg ugovora s njim kako biste bili sigurni da nema iznimnih okolnosti koje se odnose na promjenu računovodstvenog servisa.

Ako razmišljate koji je pravi trenutak da to učinite, znajte da je bilo koje vrijeme u godini dobro za promjenu računovođe jer budete li odlagali i čekali „pravi trenutak“ može se dogoditi da on nikada ne dođe a vaše poslovanje zbog toga stagnira.

Bez obzira u koje doba godine mijenjali računovođu, imajte ne umu da će vam novi računovođa, ako izaberete kvalitetnog, provjeriti knjiženja iz tekuće godine i po potrebi ih korigirati kako biste na kraju godine iskazali povoljniji financijski položaj vašeg poduzeća.

Odabir novog računovođe

Kod odabira novog računovođe najprije s njim stupite u kontakt, organizirajte sastanak, provjerite kakva je komunikacija i je li vam „sjeo na prvu“. Bitno je da vam novi tim ulijeva povjerenje. Provjerite koju razinu usluge pružaju, radi li se o šturom računovodstvu ili modernom računovodstvu. Moderno računovodstvo ne ispunjava samo formu već daje povratnu informaciju u pogledu izvještaja što će vam olakšati donošenje odluka u poslovanju.

Idealno je da vaš računovođa ima i znanja o upravljanju  financijama, netko tko razumije financijske tokove i može vas savjetovati kako da unaprijedite vaše poslovanje. Neka vaš računovođa bude vaš poslovni partner a ne servis koji za vas radi knjiženja.

Treba li cijena biti presudna?

Što se cijene tiče, najviša je cijena koju ćete platiti ako imate loše vođeno računovodstvo, bez obzira koliko niska se ona činila. Jer loše vođeno računovodstvo može vaše poduzeće ošteti na više načina:

 • Pogrešna knjiženja. Ako je računovodstveni servis prezatrpan poslom, imaju jako puno klijenata i ne stignu im se posvetiti, veća je vjerojatnost pogrešnih knjiženja koja će dovesti do financijskih oštećenja (npr. nepovoljno se odraziti na visinu poreznog opterećenja ili kazne),
 • Neažurno vođenje poslovnih knjiga što za posljedicu može imati kašnjenje u predaji obračuna PDV-a ili kašnjenje u realizaciji planiranog financiranja,
 • Knjiženja koja ne uvažavaju financijski aspekt i dugoročnu strategiju poduzeća (npr. priprema poduzeća za financiranje i sl.) što može zaustaviti rast vašeg poslovanja.

Knjigovođa treba imati širu sliku i voditi računovodstvo u smjeru ostvarenja dugoročne strategije poduzeća.

Svakako provjerite koji opseg usluge ćete dobiti ali obično viša cijena znači i bolju i kvalitetniju uslugu, stručniji kadar, temeljite izvještaje. Svog računovođu svakako tražite redovita izvješća kako biste bili upoznati s financijskim stanjem poduzeća.

Promjena računovodstva – Što se zapravo događa kod promjene?

kolica za kupnju prevoze brojke, ilustracija. roza pozadina

Postupak promjene računovođe koordinira novi računovođa u suradnji s postojećim. Novi računovođa će tražiti od postojećeg da mu se dostave početna knjigovodstvena stanja za prethodnu godinu te sva dokumentacija iz tekuće godine. Postojeći računovođa mora izraditi sve zakonske obrasce za prethodni period.

Ako trebate računovođu ili razmišljate o promjeni postojećeg, popunite podatke na dnu stranice i brzo ćemo biti uz vas.