Kontaktirajte nas
Natrag na blog

Što vam pokazuju financijski izvještaji i zašto ih je dobro pratiti?

Što vam pokazuju financijski izvještaji i zašto ih je dobro pratiti?

Financijski izvještaji najkorisniji su alati koje možete koristiti za razumijevanje trenutnog i budućeg financijskog zdravlja vašeg poslovanja. Financijski izvještaji na prvi se pogled mogu činiti kompliciranima, ali zapravo su prilično jednostavni.

Koji su benefiti praćenja vašeg financijskog položaja?

  • Znati ćete koliko dobro funkcionira vaše poduzeće. Podaci sadržani u financijskim izvještajima vaše tvrtke mogu vam pomoći da odredite ispunjavate li svoje trenutne ciljeve, učinkovitost svojih poslovnih strategija i vrste ciljeva koje možda želite postaviti za budućnost.
  • Moći ćete lakše identificirati poslovne prilike. Podatke iz financijskih izvještaja možete koristiti za donošenje važnih poslovnih odluka. To može na primjer biti pitanje širenja vašeg poslovanja. Bez obzira procjenjujete li potrebu za proširivanjem proizvodnih kapaciteta vašeg poduzeća ili procjenjujete opravdanost zapošljavanja više zaposlenika, financijski izvještaji mogu vam pomoći u donošenju boljih odluka na temelju konkretnih i točnih brojeva.
  • Pomažu vam u širenju vašeg poslovanja. Potencijalni klijenti, ulagači i dobavljači željeti će vidjeti vaše financije prije nego što odluče poslovati s vama. Dobro organizirani i točni financijski izvještaji mogu vam pomoći da dobijete kredite po najpovoljnijim uvjetima.
  • Pomažu vam u smanjenju poreznog opterećenja. Što je vaše poduzeće uspješnije, to ćete više poreza morati platiti. Financijski izvještaji pokazuju ne samo kamo ide vaš novac, već i sve moguće porezne olakšice koje biste trebali iskoristiti. Vaš računovođa može maksimizirati odbitke i smanjiti ukupno porezno opterećenje.
  • Pomažu vam u planiranju pribavljanja sredstava (krediti za obrtna sredstva, krediti za financiranje rasta, nabava novog automobila za potrebe posla itd.).

Koliko često trebate pratiti financijska izvješća?

Ne postoji jedinstveni pristup što se tiče pripreme i analize financijskih izvješća. To možete raditi samo godišnje ili kvartalno, no možda ćete ipak trebati voditi privremena izvješća kad god se ukaže potreba, što nije rijetkost.

Ako posao ima problema s novčanim tokom ili ako bilježi snažan rast, bilo bi dobro češće pripremiti financijska izvješća.

To vam omogućuje učinkovitije mjerenje uspješnosti, razvoj novih strategija ili izbjegavanje problema koji bi mogli spriječiti rast.

Koji su osnovni financijski izvještaji?

Račun dobiti i gubitka

Jedan od tri osnovne vrste financijskih izvještaja je račun dobiti i gubitka, koji pokazuje uspješnost poslovanja nekog razdoblja odnosno neto dobit ili neto gubitak. Ova vrsta izvještaja prati prihode i troškove poslovanja, a kad prihodi premaše troškove, račun dobiti i gubitka pokazuje neto dobit i obrnuto. Pazite, neto dobit ne znači da toliko novca imate na računu!

Bilanca

Bilanca sadrži stanje imovine, obveza i kapitala vlasnika ili dioničara na određeni dan. Imovina uključuje materijalnu i nematerijalnu imovinu, zalihe, novac zapravo sve što je u vlasništvu tvrtke. Obveze uključuju dugoročne i kratkoročne obveze s osnova npr. financijskih obveza prema bankama ili leasing društvima, prema dobavljačima, za poreze, plaće djelatnika i sl.

Bilanca pokazuju koliko je npr. društvo likvidno te zaduženo u odnosu na imovinu.

Izvještaj o novčanom toku

Treći osnovni financijski izvještaj je izvještaj o novčanom toku. Osnovno načelo izvješća o novčanom toku jest znati i razumjeti odakle novac dolazi i kamo odlazi. Omogućuje poduzećima da vide troše li više nego što zarađuju ili obrnuto. Također daje stanje novca na početku i na kraju obračunskog razdoblja.

Odvajajući vrijeme za pripremu i korištenje financijskih izvještaja dobiti ćete dodatni uvid u rad i rast vašeg poslovanja. Ako vam je potrebna pomoć u kreiranju financijskih izvještaja, obratite se financijskim stručnjacima, a svoje dragocjeno vrijeme usmjerite na osnovnu djelatnost vašeg poduzeća.