Kontaktirajte nas
Natrag na blog

Vaše poslovanje raste – Što sad?

Vaše poslovanje raste – Što sad?

Svakodnevno se otvaraju nova poduzeća i kreću na svoj put uspjeha. Bez obzira koliko to putovanje trajalo, svima je na početku zajednička želja za uspjehom. Neki pokleknu pred prvim izazovima jer brzina realizacije nije zadovoljila njihova očekivanja. Treba imati na umu da je gotovo nemoguće odmah ostvarivati profitabilnost. To ovisi o raznim čimbenicima, uključujući i djelatnost kojom se bavite. Često su potrebne dvije do tri godine prije nego poduzeće postigne bilo koji od postavljenih ciljeva.

Ciljevi rasta

Učinkovito postavljanje ciljeva ima direktnu povezanost s rezultatima poslovanja. Poduzeće koja usklađuje svoje ciljeve kroz čitavu organizaciju uglavnom postiže višu razinu financijskog uspjeha. Ciljevi omogućavaju vlasnicima poduzeća da procjenjuju sebe i zaposlenike, raspoređuju resurse i daju menadžerima upute. Da biste povećali svoje šanse za napredak, preporučujemo da jasno definirate svaki cilj i napišete kako ćete ga postići. Također je važno postaviti realne ciljeve i odrediti vremenske rokove u kojima očekujete da ćete ih postići. Poslovno planiranje važna je stepenica do uspjeha.

Kratkoročni ciljevi

Za novo poduzeće kratkoročni ciljevi mogu biti ciljevi koje želite postići tokom prve godine poslovanja. Oni se odnose na postizanje određenog volumena prodaje, zapošljavanje prvih zaposlenika, obuka zaposlenika, smanjenje troškova ili nadogradnju opreme.

Dugoročni ciljevi

Vremenski okvir za dugoročne ciljeve obično je dvije do tri godine, ovisno o stopi rasta vaše tvrtke. Ti se ciljevi uglavnom bave ostvarivanjem profita. Širenje poslovanja na nova tržišta ili industrije također je uobičajeni dugoročni cilj.

Ne samo da se u ovoj fazi osigurava da vaš biznis može nastaviti s poslovanjem, već i kao vlasnik možete početi koristiti neke prednosti vođenja vlastitog posla.

Financijsko upravljanje

Da bi upravljao rastom na održiv način, vlasnik poduzeća mora preuzeti brojne dužnosti, uključujući i upravljanje financijama. Kako je za ovu vrstu posla potrebno specijalizirano znanje, često je potrebno zaposliti stručnjake za upravljanje financijama.

Trebat će vam određeni alati za  financijsko upravljanje koji prikupljaju podatke i pomažu u praćenju poslovanja. Ovi podaci pomažu vlasnicima da paniraju potrebu za zaposlenicima, upravljaju zalihama i prate prodaju. Daju izvještaje prodaji prema kriterijima kao što su odjel, proizvod i zaposlenik a koji su potrebni za razumijevanje cjelokupnog financijskog zdravlja vašeg poslovanja.

Vođenje poduzeća nosi i svakodnevne odgovornosti, poput evidentiranja transakcija, praćenja plaćanja i budžetiranja. Kao vlasnik poduzeća odgovorni ste za njegovo financijsko poslovanje. Na primjer, vaša je odgovornost pratiti troškove, plaćati porez, vraćati zajmove i upravljati komunikacijom s investitorima i drugim sudionicima.

Analiza rasta

Može se činiti da je brz rast uvijek dobra stvar za mala poduzeća. Međutim, oni često rastu prebrzo, pogotovo kada vlasnici postanu preplavljeni svojim ranim uspjehom. Prirodno je da dobro vođen posao raste, ali također je važno znati zašto raste, posebno ako se to događa vrlo brzo. Rast ponekad može dovesti do većih problema.

Rast bi se trebalo temeljiti na dobroj financijskoj analizi, a ne na osobnoj želji vlasnika. Ova vrsta prebrze ekspanzije može uzrokovati da poduzeće ekspandira čak i ako mu nedostaje potreban kapital za uspjeh. Nedovoljna kapitalizacija tijekom ekspanzije jedan je od najčešćih razloga za propast malog poduzeća.

Upravljanje novčanim tokom

Za uspješno poslovanje je potrebno jasno razumijevanje njegovog novčanog toka. Praćenje i analiza novčanog toka također pružaju širu sliku poslovanja te tako omogućavaju prepoznavanje i ispravljanje potencijalnih problema prije nego što postanu ozbiljni.

Većina tvrtki danas posluje na osnovi „kupi sada, plati kasnije“ što upravljanje novčanim tokom čini kritičnom komponentom svakodnevnog poslovanja. I zbog toga ovu funkciju ne treba tretirati kao knjigovodstvenu. Kvalitetno upravljanje novčanim tokom može pomoći vlasnicima tvrtki u donošenju odluka u vezi s različitim financijskim pitanjima, kao što su: potrebe za kratkoročnim financiranjem,  kontrola troškova i dugovanja ili prognoziranje potrebe za kapitalom.

Stručna pomoć

Kao što smo pokušali razjasniti, postupak upravljanja rastom, posebno ako je brz, nije lagan. Ali predanošću, odlučnošću i pažnjom za detalje uspjeti ćete. Nadamo se da smo vam pomogli da shvatite važnost planiranja i praćenja vašeg napretka prema svojim ciljevima. Osobito zato što će vam to pomoći da spriječite da se vaše poduzeće previše brzo širi, što je čest uzrok neuspjeha. Također je bitno da analizirate rast poslovanja kako biste osigurali da raste iz pravih razloga. I na kraju, morate pomno nadzirati novčani tok.

Snažna volja i osjećaj neovisnosti koji pomažu vlasnicima tvrtki da izgrade svoj biznis često ih može natjerati da ne zatraže pomoć. No, financijski stručnjaci često su potrebni za rješavanje problema i osiguravanje uspješnog rasta vašeg poslovanja. Ponekad opstanak tvrtke zahtijeva upravo to.

Ako trebate pomoć u bilo kojoj fazi, nazovite nas i brzo ćemo biti uz vas.