Kontaktirajte nas
Natrag na blog

Završila je poslovna godina. Kako izgledaju Vaše financije?

Završila je poslovna godina. Kako izgledaju Vaše financije?

Nadamo se da je 2018. godina bila uspješna i profitabilna za Vas i Vaše poslovanje! Kraj poslovne godine donosi sa sobom obvezu da se sagleda financijsko poslovanje tvrtke u cijelosti. Ponekad unatoč uspješnom poslovanju tvrtke, njena financijska izvješća mogu odražavati drugačiju sliku. Što se zapravo dogodilo u cijelom procesu upravljanja financijama i da li se moglo nešto poduzeti da se djelovalo na vrijeme?

Na kraju poslovne godine ste najvjerojatnije obavili sve što je od Vas zahtijevao vaš računovođa. Dostavili ste cjelokupnu dokumentaciju na knjiženje, „počistili ladice“, sve što je ostalo nefakturirano ste fakturirali, evidentirali ste ulazak svih računa, platili ste dospjele obveze, ali na kraju poslovne knjige odražavaju sliku koju niste očekivali. Možda se pokazalo da ste poslovali s gubitkom, a na računu imate novca pa Vas je to iznenadilo. Ili je obrnuto! To se događa iz razloga jer poduzetnici najčešće nemaju kompletno razvijeno praćenje poslovanja s financijskog aspekta. Zbog toga ne mogu prevenirati neočekivane financijske pokazatelje na kraju godine.

Što banka želi znati o vašem poslovanju?

Svi akteri na poslovnoj sceni zainteresirani su za Vaš financijski položaj. Banke zanima hoćete li moći podnijeti idući val investiranja, dobavljače zanima hoćete li biti u mogućnosti podmiriti obveze, investitore zanima imate li potencijal za rast, itd.

Uzmimo za primjer tvrtku koja je u 2018. godini realizirala kredit putem poslovne banke te je za 2019. godinu planiran novi val investicija. Banka će, prije donošenja odluke o  financijskom praćenju nove investicije, htjeti vidjeti kako je izgledala prethodna poslovna godina i hoće li Vaša tvrtka biti u mogućnosti podnijeti nova financijska opterećenja. Banka će sagledati povijesno i trenutno poslovanje Vaše tvrtke kroz analizu godišnjih financijskih izvješća. Htjeti će vidjeti vašu bruto bilancu, trenutne analitike kupaca, dobavljača, zaliha, zaduženja, uzimajući u obzir  Vašu cjelokupnu imovinu i obveze. Radi prezentiranja same investicije, ekonomske koristi i efekata koje će nova investicija imati na Vaše poslovanje, banka će Vas tražiti investicijsku studiju i poslovni plan, odnosno projekciju budućih prihoda i troškova poslovanja.

Snaga vaše tvrtke

Banka analizira Vaš povijesni i budući financijski položaj kako bi  procijenila snagu Vaše tvrtke i njen otplatni potencijal za postojeće zaduženje i ono koje će proizaći iz financiranja nove investicije. Osim analize financijskog položaja, banka će Vašu tvrtku analizirati i u kontekstu osnovne djelatnosti kojom se tvrtka bavi, odnosno industrije u kojoj posluje i tržišnog okruženja, kao i financijskog položaja glavnih konkurenata. Kako biste i sami bili svjesni koliko ste uspješni u odnosu na konkurenciju, potrebno je pripremiti kvalitetnu peer analizu. Vaši financijski pokazatelji moraju banci predočiti ispravno stanje, kako bi banka mogla donijeti odluku o financiranju novog vala investicija . No jesu li Vaša financijska izvješća posložena na način da banka temeljem njih lakše donese pozitivnu odluku o daljnjim financiranjima?

Strukturiranje financijskih transakcija

U praksi se često događa da su direktori tvrtki opterećeni mnogim drugim važnim pitanjima vezanim za poslovanje tvrtke. To su primjerice rast, ugovaranje novih poslova, upravljanje ljudima. I zapravo nemaju vremena upuštati se u bespuća financijskih alata koji bi im omogućili strukturiranje financijskih transakcija na način kako to banka promatra. A od ključne je važnosti za tvrtku da se financijskim pitanjima pristupa stručno. Strukturiranjem financijskih transakcija i njihovom prilagodbom radi realizacije drugog vala investiranja tvrtka bi sebi u ovom slučaju na vrijeme osigurala bolju financijsku sliku. I ne samo to, kvalitetnim vođenjem financija, direktor tvrtke bi u svakom trenutku znao kako stoji financijski te bi mogao lakše donositi kvalitetne poslovne odluke.

Jeste li tijekom poslovne godine postigli sve što ste htjeli?

Ako su vam financijska izvješća kvalitetna, ako ste cijelu godinu raspolagali informacijama koje su vam bile neophodne za pravilno donošenje odluka i u svakom trenutku znali kako Vaše financije stoje, a da Vam to nije skrenulo fokus s osnovne djelatnosti i oduzelo vrijeme koje ste mogli uložiti u rast i razvoj Vaše tvrtke, tada ste napravili odličan posao. Čestitamo! Ako niste postigli sve što ste htjeli, pokušajte utvrditi zašto niste. Velika je vjerojatnost da je to zbog toga što niste imali pravodobne informacije koje bi Vam olakšale donošenje odluka.

Poslovni planovi za 2019. godinu

Poslovna 2019. godina velikim koracima grabi naprijed. Nadamo se da su se poslovni planovi počeli uspješno realizirati. Ako nemate definirane ciljeve za ovu godinu, još uvijek nije kasno da ih kvalitetno definirate. Ciljevi nam pomažu da ostanemo motivirani i kako bismo mogli pratiti napredak poslovanja.

Ako zatrebate pomoć u bilo kojoj fazi, nazovite nas i odmah ćemo biti uz Vas. Naš tim motiviranih stručnjaka, s višegodišnjim iskustvom rada u bankama, u mogućnosti je preuzeti kompletnu brigu o poslovanju Vaše tvrtke s financijskog stajališta. Vama tako ostaje više vremena za bavljenje osnovnom djelatnošću Vaše tvrtke.